Gazta

/Gazta
Gazta 2018-08-18T16:48:22+00:00

LATXA ARRAZAKO ETA/EDO NAFARROAKO ERRONKARIKO ARDIEN ESNE GORDINAZ EGINDAKO GAZTA-TXAPELKETA

LURRALDEAREN BABESERAKO JATORRI-DEITURAK DUEN GARRANTZIA

Jatorri-deitura bat desberdin egiten duenak ez da izena.  Jatorria da berezitasuna ematen diona eta beste toki batzutan eta beste arau batzuekin lortutako produktuetatik desberdintzen duena.

Bere helburuak betetzen dituzten Jatorri-deitura guztiek hiru oinarri dituzte, eta hiruetako batek huts egiten badu, ez da Jatorri-deitura bat izango, beste gauza bat baizik. Lehenengo euskarria Lurraldea da. Hau erabat mugatuta egon beharko da, akats edo nahasketarako lekurik gabe, eta errepikaezina izan behar da, munduan ez bait daude bi lurralde berdin.  Artzai Eguna ospatzen ari garen lurralde honetan bi Jatorri-deituren estalkia daukagu:  IDIAZABAL Jatorri-deiturak Euskadi eta Nafarroa barne hartzan ditu, Erronkaribarreko zazpi herriak izan ezik.  Hauetan RONCAL Jatorri-deiturapean egiten da gazta.

Bigarren euskarria lurralde barruan ematen den produktua da.  Produktu hau berezkoa eta bertakoa behar du izan, ez artifizialki sartua edo duela gutxikoa. Babesten gaituzten Jatorri-deituren bigarren euskarri honen arrazoia latxa, carranzana eta navarra arrazako ardiak dira; urtaroko ekoizpenekoak, beren espezietan bakarrak, aintzina-aintzinatik lurralde honetako biztanle. Ardi hauen esnearekin, elaboratua edo gordinik eraldatua, azken produktua lortzen da: Jatorri-deitura duten gaztak, paregabeak eta errepikaezinak.

Hirugarren euskarria gure arbasoen milaka urteko kulturak eta ohiturek produktuari transmititzen diotena da. Europak internazionalki erregistratu eta babestutako izenenpean merkaturatuz.

Behar den bezala egiaztaturik edo identifikaturik ez dauden produktuen aurkezpenak Jatorri-deituren marka, kolore, ezaugarri edo hurbiltasuna gogorarazten badigute ere, kontsumitzaileek eska  beharko dute  ziurtatutako produktua.

Produktuaren trazabilitatea artaldea osatzen duten animalietatik merkatura ateratzen den azken gazta arte justifikatu behar da, egiaztapen zehatz baten pean eta agintari eskudunek ikuskatuak.

Produktuaren bereizgarriak eta bere elaborazioak daramatzan eskaerak direla eta, Jatorri-deiturenpean dauden gaztek ezin dute prezioa jaitsi ezta bere ekoizpena nabarmenki areagotu ere. Bere eboluzioa beti izango da pixkanakakoa, gehikuntza txikiekin denboraldi bakoitzean.

Kontseilu Arautzailearen bidez, Jatorri-deituraren helburua bere barne dagoen lurraldea babestea, latxa arrazako artaldeekin lan egiten duten pertsonak defendatzea eta  kontsumitzaileei marka eta bereizgarri erregistratuen bidez erosten dituzten produktuen egiazkotasun eta kalitatea bermatzea da.

Inskripzioa

  1. Nafarroako foru erkidegoan larratzen diren Latxa arrazako eta/edo Erronkariko ardien esne gordinaz egindako gaztak aurkeztu daitezke txapelketa honetara.
  2. Txapelketara aurkeztutako gaztak 38ºC azpiko tenperaturan ekoiztu,  2016-10-01tik 2017-08-26ra bitarteko denboraldian eginak eta gutxienez 60 egunez ondutakoak izanen dira.  Debekatuta dago beste ustiapen bateko esnea gehitzea.  Horrela, Idiazabal Jatorrizko Deituraren, Artzai Gazta elkartearen edo NNPEKren ziurtagiria eskatu ahal izanen da.
  3. Txapelketa honetan parte hartu ahal izateko hura egin baino 5 egun lehenago egin beharko da inskripzioa.
  4. Ekoizleak berak entregatu beharko du lehiaketara aurkezten duen gazta, 2018ko abuztuaren 26an, goizeko 8:30etik 9:30era arte.
  5. Aurkezten diren gaztak 1 eta 2 kilo bitarteko pisukoak izanen dira, eta osasun erregistroa eta kaseina plaka eduki beharko dituzte.
  6. Behin inskripzioa eginda, gaztaren balioa ordainduko da (17,00 euro/kg) edo txartel bat emanen da herri bazkarirako. Une horretatik aurrera, gazta Aralar Mendi elkartearen jabegokoa izatera pasako da.

Lehiaketa

Gazta dastaketa goizeko 10:30ean hasiko da, Uharte Arakilgo plazan. Dastaketa amaitutakoan, sariak banatuko dira (eguerdiko 13:00ak aldera).

Sailkatutako lehendabiziko 10 gaztak Euskal Herriko Finalera pasako dira.

Hona sariak:

  1. 800 €, trofeoa, Idiazabal Jatorri Deiturak emandako kaikua, txapela eta Aralar Mendi elkartearen sari berezia.
  2. 275 € eta trofeoa.
  3. 175 € eta trofeoa.
  4. 150 €
  5. 125 €
  6. 100 €

Sarien banaketa bukatuta, antolatzaileek gazta irabazlearen erdia enkantera aterako dute.

URTEA GAZTAGILEA JATORRIA
2017 RICARDO REMIRO EULATE
2016 MARI MAR CASTRO ABARTZUZA
2015 Mª JESÚS LARRETXEA ELIZONDO
2014 RICARDO REMIRO EULATE
2013 RICARDO REMIRO EULATE
2012 RICARDO REMIRO EULATE
2011 FELIPE AGIRRE EULATE
2010 RICARDO REMIRO EULATE
2009 MARI MAR CASTRO ABARTZUZA
2008 RICARDO REMIRO EULATE
2007 ANGEL LINTZOAIN IRAGI
2006 RICARDO REMIRO EULATE
2005 JESUS MARI LEGAZ ORBAIZETA
2004 ANGEL LINTZOAIN IRAGI
2003 ANGEL LINTZOAIN IRAGI
2002 MARTIN BALDA UNANU
2001 ARTURO BELTZUNTZE GARRALDA
2000 JESUS Mª BALDA UNANU
1999 JAVIER MARTIARENA UHARTE ARAKIL
1998 JUANBELTZ INTSALAS BERUETE
1997 PEDRO Mª GARMENDIA ETXARRI ARANATZ
1996 AMAIUR ARIZKUN
1995 ITURKAITZ BERUETE
1994 JUAN CRUZ MARTIRENA HUITZI
1993 NICOLAS REMIRO EULATE
1992 LARRA BURGI
1991 JOSE Mª OLASKOAGA ETXARRI
1990 PEDRO LEGAZ ORBAIZETA
1989 JESUS Mª BALDA UNANU
1988 JESUS Mª BALDA UNANU
1987 PEDRO Mª GARMENDIA ETXARRI ARANATZ
1986 EUGENIO SAN ROMAN ALTSASU
1985 EUGENIO SAN ROMAN ALTSASU
1984 LUIS MAYO UNANU
1983 LUIS OREJA ERRAZKIN
1982 EPIFANIO IMATZ OLATZAGUTIA

BIDEOA

INFORMAZIOA ETA KONTAKTOA

DESKARGAK

Oinarriak
FITXA

SARIAK

Lehendabiziko saria: 800 €
Bigarren saria: 275 €
Hirugarren saria: 175 €
Laugarren saria: 125 €
Bostgarren saria 125 €
Seigarren saria: 100 €

ORDUTEGIA

Gazta dastaketa 10:30
Sari banaketa 13:00